01 / 02
02 / 02

Diabetes Direct Fit

Wat houdt DiabetesDirectFit (DDF) in?
Diabetes is volksziekte nummer 1. Wat veel mensen niet weten is dat diabetes levensbedreigend is! Het goede nieuws is dat alle risico’s en nadelige gevolgen te verminderen en vaak zelfs te voorkomen zijn door een gericht leefstijlprogramma. Let op: Alleen ‘meer bewegen’ of gewoon afvallen is onvoldoende. Het gaat om een totaal aanpak, een leefwijze die je aanneemt. DiabetesDirectFit is het eerste landelijke leefstijlprogramma speciaal voor mensen met (risico op) diabetes. Al meer dan 1000 mensen met diabetes hebben het programma met succes doorlopen. Het heeft letterlijk hun leven veranderd. Zou het ook iets voor u zijn?

diabetes_direct_fitVoor wie is DiabetesDirectFit?
De cursus bij Fysiq Vision (Veenendaal) is voor iedereen, jong en oud, met diabetes type 1 en 2, maar ook voor mensen met een verhoogd risico op diabetes. Het is zowel voor mensen die tabletten gebruiken als voor mensen die insuline spuiten of een pompje hebben. Let op: het is niet alleen voor mensen met diabetes en overgewicht! Ook als u slank bent en in de genoemde groepen valt, is het programma zinvol voor u. Het programma is (nog niet) afgestemd op kinderen.

Waarom is DiabetesDirectFit zo uniek?
De meeste mensen met diabetes krijgen onvoldoende begeleiding. Zij krijgen medicijnen voorgeschreven, soms een beweegadvies, wat informatie en soms het advies om af te vallen. Uit onderzoek blijkt dat dit alles op de langere termijn weinig zinvol is. Deze mensen blijken toch steeds meer medicatie te moeten gebruiken en het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten neemt toe. Onderzoek heeft aangetoond dat om echt iets te bereiken een gericht leefstijlprogramma nodig is met strakke en gerichte begeleiding. DiabetesDirectFit is een gericht programma gebaseerd op het VET-principe van Fysio Physics: gezonde Voeding, Educatielessen en speciale Training. Deze drie onderdelen zijn nauw op elkaar afgestemd en de lessen worden gegeven door speciaal opgeleide DiabetesDirectFit instructeurs.
 

Voeding: Het DDF-cursusboek bevat een speciaal voedingsplan met lekkere recepten afgestemd op mensen met diabetes. Tevens krijgt u les van een diabetesdiëtist over gezonde voeding, verantwoord koken, tussendoortjes en lekkere tips.
Educatie: Tijdens de speciale bijeenkomsten worden diverse onderwerpen behandeld die zinvol zijn voor mensen met diabetes zoals, het lezen en maken van een glucose dagcurve, de werking van diverse medicatie, hoge bloeddruk en verantwoord ‘afvallen’. Dit alles d.m.v. presentaties, een uitgebreid cursusboek en een kennisquiz.
Training: Het sporten vindt plaats in groepsverband. Via een test wordt een individueel fitnessprogramma gemaakt, afgestemd op wat ú kunt. Let op: alleen wandelen, fietsen of Nordic Walking is zinloos. Het gaat om de juiste intensiteit en de juiste combinatie van spieroefeningen. Door middel van speciale DDF Testen worden maandelijks de resultaten gemeten en wordt het programma bijgesteld. Daarom is het DDF-programma zo succesvol..


Hoelang duurt de DiabetesDirectFit cursus?
De cursus duurt twaalf maanden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cursussen die korter duren, bijvoorbeeld twaalf weken, op de langere termijn weinig zinvol zijn. Om echt effect te hebben is twaalf maanden gerichte begeleiding noodzakelijk! U sport twaalf maanden lang, éénmaal per week onder begeleiding van een instructeur, daarnaast sport u nog één- of tweemaal zelfstandig. Tevens wordt u maandelijks getest. De eerste twaalf weken zijn er wekelijkse educatiebijeenkomsten, daarna één bijeenkomst per maand.

Wat zijn de effecten van DiabetesDirectFit?
Bij alle deelnemers, zelfs diabetes type 1, neemt zowel het medicijngebruik als het gezondheidsrisico duidelijk af. Uit de speciale DDF-Testen en enquêtes is gebleken dat de deelnemers:

  • Zich fitter en fijner voelen
  • Zich zekerder voelen
  • Gezondere bloedglucosewaarden krijgen
  • Gezondere HbA1c-waarden krijgen
  • Een gezondere bloeddruk hebben
  • Een gezond gewicht krijgen
  • Bewegen leuk (zijn gaan) vinden
  • Bewuster met voeding om gaan
  • Meer energie hebben
  • Minder angstig zijn

 

Aanbeveling
"Als internist verwijs ik al enige jaren mijn diabetespatiënten door naar het DiabetesDirectFit programma. Het sterke punt van dit programma vind ik dat het een compleet leefstijlprogramma is. Ik ben zeer tevreden over de resultaten. Het is effectiever dan alleen het gebruik van medicijnen. Ik hoop dat alle zorgverzekeraars op korte termijn het programma in hun verzekeringspakket opnemen."
Dr. Roel P.L.M. Hoogma,
Internist/Endocrinoloog, Groene Hart Ziekenhuis, Gouda

Testimonials
"Ik heb al enkele jaren diabetes type 2. Ik had heel weinig energie, was altijd moe, had pijn in al mijn gewrichten en had flink overgewicht. Mijn huisarts raadde mij het DDF-programma aan. Inmiddels na twaalf maanden ben ik al 42 kg afgevallen, mijn HbA1c-waarde is van 12 naar 7.4 en mijn cholesterol is weer goed. Ik spoot dagelijks 154 eenheden insuline en slikte 2000 mg metformine. Nu slik ik alleen nog maar 500 mg metformine, maar wat ik belangrijker vind is dat ik meer energie en meer lucht heb gekregen. Ik had nooit gedacht dat dit mogelijk was. Ik vind het jammer dat ik niet eerder van de cursus af wist."
Herman Achterveld, 56 jaar

"Al vanaf mijn twaalfde heb ik diabetes type 1. Ik sportte twee- tot driemaal per week, voetballen en wielrennen, maar toch had ik een te hoge HbA1c. Ik bleef ook een dikke buik houden. Die buik is ook de reden dat ik besloot met de DDF-cursus mee te doen. Ik dacht dat ik alles al wist over diabetes, maar heb er erg veel geleerd. Tot mijn verbazing hoefde ik minder spuiten en kreeg ik een gezondere HbA1c. Ja zelfs mijn buik werd platter terwijl ik voor mijn gevoel altijd al best veel sportte. Het geheim zit ‘m denk ik toch in de gerichte training en de speciale spieroefeningen. Ik was de jongste van de groep maar vond het heel gezellig. Inmiddels ben ik weer gaan voetballen. Ik loop ze nu met gemak eruit."
Helma van Gameren, 21 jaar

Foto's diabetesdag