01 / 02
02 / 02

Ex-kankerpatiënten hebben langdurig baat bij intensieve training.

Dat stellen medisch specialisten van Máxima Medisch Centrum (MMC) en wetenschappers van Universiteit Maastricht in het internationaal toonaangevende tijdschrift Britisch Journal of Cancer van deze maand.

De specialisten constateerden dat ex-kankerpatiënten na een instensief trainingsprogramma meer spierkracht en een sterkere hartlongfunctie hadden.

Ook waren ze minder moe en vonden ze dat de kwaliteit van hun leven in algemene zin was toegenomen. Het positieve effect bleef zelfs tot een jaar na het trainingsprogramma bestaan.

Achtenzestig ex-kankerpatiënten volgden een achttien weken durend intensief trainingsprogramma. Deze groep patiënten werd in de studie vergeleken met een groep ex-patiënten die geen trainingsprogramma had gevolgd.

Over het langetermijneffect van training bij (ex-)kankerpatiënten was tot nu toe weinig bekend. Deze studie toont voor het eerst de wetenschappelijke meerwaarde van een intensief trainingsprogramma aan.

Ongeveer 250.000 mensen weten volgens de Nederlandse Diabetes Federatie niet dat ze diabetes hebben. Het gaat dan vooral om diabetes type 2, dat wordt veroorzaakt door overgewicht, weinig beweging en een ongezond voedingspatroon.

Bij diabetes (suikerziekte) is de suikerspiegel ontregeld. De suikerspiegel wordt in principe onder controle gehouden door insuline. Bij diabetes type 1 wordt er niet genoeg insuline geproduceerd, terwijl bij diabetes type 2 de patiënt ongevoelig is geworden voor insuline. Door diabetes heb je vier keer meer kans op hart- en vaatziekten. Ook heb je meer kans op oog- en nieraandoeningen.

Gezonde leefstijl
Overgewicht versterkt het risico op diabetes. Door gezonder te eten, meer te bewegen en daarmee een gezond gewicht te houden of te krijgen, voorkom je dat je diabetes krijgt.

Het is vooral belangrijk om met regelmaat en gezond te eten. Als je maaltijden gaat uitstellen, daalt je suikerspiegel. Dan krijg je de neiging om snel energie uit ongezonde producten te halen en bijvoorbeeld een chocoladereep te eten.